Programati un apel confidential la 0768672660

Conducerea sub influenta alcoolului - Un pericol iminent pentru siguranta rutiera

16-06-2023

Siguranta rutiera reprezinta o preocupare majora in Romania, iar conducerea sub influenta alcoolului ramane una dintre cele mai serioase amenintari la adresa acestei sigurante. Consumul de alcool inainte de a prelua controlul volanului nu afecteaza doar soferul imprudent, ci si pe toti cei din jurul sau. In acest articol, vom analiza relatia avocat-client care porneste o data cu primele proceduri legale efectuate de institutiile statului intr-un asemenea caz.

Prevazuta de art. 336 Cod Penal, fapta de a conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani sau cu amenda.

Asistenta juridica in aceste situatii face parte din drepturile principale pe care cel acuzat le are inca de la debutul unui proces penal. De aceea, este recomandat ca persoana implicata intr-o astfel de fapta sa ia legatura cu un avocat specializat in infractiuni rutiere, pentru a i se putea oferi sprijinul juridic necesar pe parcursul procedurilor penale.

Avocatul, in cadrul primei consultatii juridice trebuie sa abordeze o serie de aspecte importante legate de situatia legala in care se afla persoana acuzata.

Contacteaza-ne
Trimite

In primul rand, perspectiva clientului cu privire la cele intamplate reprezinta un aspect initial important pe care aparatorul trebuie sa-l aiba in vedere. Acest lucru poate include detalii despre momentul si locul in care a avut loc incidentul, motivul care a condus la conducerea autovehiculului in aceasta circumstanta precum si alte aspecte semnificative ale cazului.

Informarea cu privire la legislatie: Avocatul trebuie sa explice in mod clar si concis consecintele legale ale infractiunii de conducere fara permis, inclusiv sanctiunile si posibilele pedepse asociate. De asemenea, este important ca avocatul sa informeze clientul cu privire la prevederile legale specifice din Codul Penal si alte legi relevante care guverneaza aceasta infractiune.

Formularea unei strategii de aparare: In functie de circumstantele cazului, avocatul trebuie sa discute cu clientul posibilele argumente legate de nevinovatia sa. Acestea pot include aspecte legate de netemeinicia acuzarii, incalcarea drepturilor procedurale ale clientului sau alte circumstante cum ar fi prescriptia faptei, care ar putea influenta rezultatul cazului. Intotdeauna, cea mai potrivita strategie de aparare este luata de avocat impreuna cu clientul sau si nu de catre una dintre parti fara a ajunge la un numitor comun.

Gestionarea procedurii legale: Avocatul trebuie sa explice etapele procesului care va urma si sa indrume clientul in privinta pasilor pe care trebuie sa-i urmeze. Aceasta poate include depunerea documentelor relevante, participarea la audieri sau procesul in instanta si alte aspecte procedurale necesare.

Explorarea modalitatilor de solutionare. Fie ca este vorba de parcurgea unei proceduri simplificate, sau disponibilitatea de a ajunge la un acord cu procurorul de caz, in functie de etapa in care se afla procesul penal, pot exista mai multe variante de finalizare a procesului.

 

Sincronizarea si transparenta complete intre avocat si client sunt deosebit de importante pentru a asigura o reprezentare eficienta si adecvata. Un avocat trebuie sa creeze un mediu sigur si confidential in care clientul sa se simta increzator si confortabil pentru a impartasi toate detaliile cazului sau.