Programati un apel confidential la 0768672660

Recunoasterea divortului obtinut in strainatate

21-06-2023

Odata cu cresterea numarului de cupluri internationale, a aparut si necesitatea de a reglementa modul in care divorturile sunt recunoscute si validate in jurisdictii diferite. Procesul de recunoastere a divortului intr-o alta tara poate fi complex si poate implica aspecte juridice, culturale si administrative. Acest articol exploreaza importanta recunoasterii divortului dintr-o tara in alta si abordeaza principalele aspecte legate de acest proces.

  1. Diferente in legislatia privind divortul: Fiecare tara are propriile sale legi si proceduri legate de divort, ceea ce poate duce la diferente semnificative in modul in care divortul este obtinut si recunoscut in jurisdictii diferite. De exemplu, unele tari pot avea o politica de divort bazata pe vina, in timp ce altele adopta un sistem de divort bazat pe incompatibilitatea de caracter sau pe separarea de fapt. Aceste diferente legislative pot crea dificultati in recunoasterea divortului intr-o alta tara.
  2. Recunoasterea divortului obtinut intr-o tara non-UE: In cazul in care regulile si procedurile aplicate in tara respectiva sunt considerate conforme cu principiile generale ale legislatiei romanesti, divortul poate fi recunoscut si validat in Romania. Este necesar ca recunoasterea hotararii de divort sa se faca in fata instantei de judecata. Aceasta procedura nu ar trebui sa fie una complexa, de cele mai multe ori finalizandu-se la primul termen de judecata. Ca orice actiune in instanta, si aceasta trebuie insotita de probe. Copie de pe buletinul persoanei care introduce cererea, hotararea de divort din tara respectiva, precum si alte inscrisuri relevante pentru cauza, de exemplu certificatul de casatorie si declaratii ale sotilor cu privire la numele pe care il vor purta. Trebuie ca, din hotararea de divort sa reiasa ca solutia este definitiva si nu mai poate fi atacata cu apel in tara emitenta.

Divortul obtinut intr-o tara UE: In ceea ce priveste divorturile obtinute intr-o tara UE, exista regulamente si standarde armonizate care faciliteaza procesul de recunoastere in Romania. Regulamentul (UE) nr. 2019/1111 AL CONSILIULUI din 25 iunie 2019 reglementeaz? competenta, recunoasterea si executarea hotararilor in materie matrimoniala si in materia raspunderii parentale precum si rapirea internationala de copii. Acest regulament prevede ca hotararile de divort obtinute intr-o tara UE trebuie recunoscute si aplicate in Romania in mod automat, fara a fi necesara o procedura suplimentara de recunoastere.

Contacteaza-ne
Trimite
  1. Actele necesare pentru obtinerea recunoasterii divortului la primarie sunt urmatoarele:
  • Hotararea de divort definitiva, in original si copie. Actele emise de o tara membra a Uniunii Europene sunt scutite de la aplicarea apostilei.
  • Traducerea legalizata a hotararii straine de divort.
  • Declaratia fostului sot, autentificata, privind numele purtat in urma divortului (in cazul in care in timpul casatoriei a purtat nume de familie diferit de cel de la nastere, iar din hotararea de divort nu rezulta numele purtat in urma divortului).
  • De asemenea, in cazul in care din hotararea de divort nu rezulta numele purtat in urma divortului, iar fosta sotie/fostul sot doreste sa pastreze numele de familie reunite/numele de familie al fostului sot (nume purtat in timpul casatoriei), este necesar consimtamantul dat in forma autentificata al sotului al carui nume de familie se doreste a fi purtat si dupa divort.
  1. Aspecte legate de consimtamantul fostului sot ca numele de familie sa-i fie purtat de fostul partener dupa divort: Atunci cand o persoana doreste sa poarte numele fostului sot dupa divort, este necesara obtinerea acordului explicit al acestuia. Acest acord este important pentru a evita utilizarea necorespunzatoare sau frauduloasa a numelui cuiva si pentru a respecta drepturile fiecarei persoane implicate.

Motivatiile pentru a pastra numele de familie dupa divort pot varia de la considerente practice, cum ar fi mentinerea uniformitatii numelui in documente si identificare mai usoara in relatii cu tertii, pana la motive personale, cum ar fi sentimentul de apartenenta la o anumita familie sau dorinta de a pastra legatura cu copiii in comun.

Aceasta declaratie de consimtamant nu mai este necesara daca instanta de judecata s-a pronuntat in mod clar asupra numelui pe care urmeaza sa-l poarte fostii soti.