Programati un apel confidential la 0768672660

Cateva note despre perchezitie

10-12-2020

        in preocuparea de a-l ocroti pe om si libertatea lui, trebuie sa privim atent atunci cand  libertatile garantate intalnesc forta intruziva a statului. Unul din momente critice, cand dreptul individului este sedat, iar justele cerinte ale ordinii publice primesc viza de a-ti scotoci prin haine sau dormitor, este perchezitia.

La 6:00 dimineata, forta coercitiva a statului intra in apartament si pare ca anuleaza  trei drepturi din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, doua  din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, patru drepturi din Constitutia Romaniei plus regula blocului de pastrare a linistii.

Vom analiza cate tipuri de perchezitie exista, baza lor legala si ce aveti de facut daca sunteti cel impotriva caruia s-a dispus perchezitia.

Perchezitia poate fi domiciliara, corporala, informatica sau a unui vehicul. Aceste procedee reprezinta nedorite ingerinte in dreptul la respectarea vietii private si a domiciliului. De  aceea este important sa cunoasteti drepturile dumneavoastra si limitele unei astfel de proceduri.

        In primul rand, perchezitia nu poate incepe inainte de ora 6:00 am si nici dupa orele 20:00. Exceptie fac cluburile deschise noaptea si infractiunile flagrante cand agentii nu sunt limitati de acest interval orar.

        In prealabilul acestei descinderi, procurorul a strans probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca cineva din acea locuinta a savarsit o infractiune si se presupune ca perchezitia poate conduce la strangerea probelor, iar judecatorul a validat aceste presupuneri prin emiterea mandatului de perchezitie.

Contacteaza-ne
Trimite

          Inainte de inceperea perchezitiei, organul judiciar se legitimeaza si  inmaneaza o copie a mandatului de perchezitie emis de judecator celui asupra caruia se va face perchezitia.

         Primele elemente pe care trebuie sa le verficati sunt scopul pentru care a fost emis,  mandatul si obiectele cautate. Mandatele de perchezitie care nu ofera nicio informatie cu privire la urmarirea penala in cauza si cu privire la obiectele cautate sporesc foarte mult puterile anchetatorilor si sunt nelegale. Mai mult decat atat, daca inainte de inceperea perchezitiei vor fi predate de bunavoie obiectele cautate, perchezitia nu se mai efectueaza. 

Conform codului de procedura penala, aveti dreptul sa fiti asistat de un avocat, iar  perchezitia este amanata doua ore pana la sosirea acestuia. Nu doar un avocat poate fi alaturi de dumneavoastra, ci legea va permite sa chemati orice prieten sau persoana de incredere.

In timpul perchezitiei este interzisa desfasurarea altor acte de procedura menite sa va tina ocupat si sa nu puteti participa efectiv la desfasurarea perchezitiei.

Organul judiciar este obligat sa se limiteze la ridicarea numai a obiectelor si incrisurilor care au legatura cu fapta pentru care se efectueaza urmarirea penala. Vedeti de ce este important ca mandatul de perchezitie sa contina obiectele sau inscrisurile efectiv cautate.

Dupa ce sunt indentificate, bunurile trebuie sa va fie prezentate,  apoi sunt etichetate si sigilate pentru a nu putea fi schimbate cu alte bunuri.

Daca s-au ridicat sisteme informatice cum sunt pc-urile, telefoanele sau camerele foto,  va urma un alt timp de perchezitie, si anume cea informatica.

Este bine de stiut ca perchezitia informatica se va face tot in prezenta dumneavoastra, la o data ulterioara ridicarii sistemului informatic si, doar daca in prealabil, judecatorul de drepturi si libertati dispune o astfel de masura.

A treia forma de perchezitie si cea mai uzitata este perchezitia corporala. Aceasta forma de perchezitie este prevazuta de codul de procedura penala, deci se realizeaza doar in cadrul urmaririi penale.

Consideram ca, pentru a putea dispune perchezitia corporala, organul de urmarire penala trebuie sa fi inceput urmarirea penala penala, sa existe o cauza in care sunt urmarite probe si nu doar banuiala vaga a agentului ca persoana pe care o supune perchezitiei este dubioasa.

Un procedeu asemanator este controlul corporal. Dispus de organele de politie sau jandarmi, acesta nu este efectuat in cadrul procesului penal, ci este o masura prevazuta in legile de organizare si functionare ale politiei si jandarmeriei.

Controlul corporal se poate efectua doar daca existe motive verosimile pentru a banui ca persoana are asupra sa ori sub cpntrolul sau bunuri interzise sau periculoase.

Dupa efectuarea controlului corporal, indiferent de rezultatul acestuia, cel care l-a efectuat va intocmi un proces verbal in care va fi specificat rezultatul controlului.

In concluzie, consideram ca orice abatere de la regulile unor astfel de masuri sunt cu atat mai mult de evitat cu cat aceste proceduri reprezinta cele mai ingerioase si intruzive procedee de obtinere a unor probe si trebuie exercitate atunci cand necesitatea este reala si serioasa.