Programati un apel confidential la 0768672660

Ce trebuie sa stii in cazul unui accident rutier

25-01-2023

Orice sofer se poate intalni cu un eveniment neplacut in trafic. In aglomeratia oraselor, accidentele sunt intamplari cotidiene care pot crea sau nu eventuale implicatii juridice.

Pentru a evita eventuale neclaritati care adauga si mai mult stres evenimentului oricum tensionat, este recomandat ca fiecare sofer sa stie regulile si obligatiile pe care le are intr-o asemenea situatie.

Contacteaza-ne
Trimite

În primul rand, legea califica un eveniment rutier drept accident de circulatie daca s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice, a produs o avarie sau vatamare ?i la eveniment a fost implicat un vehicul in miscare.

Astfel, daca va aflati in situatia de a lovi usor un alt participant la trafic insa nu exista nicio urma lasata  de tamponare, conform legii, nu este un accident, lipsind conditia exitentei unei avarii.

Avem voie sa parasim locul accidentului?

Legea conditioneaza parasirea accidentului in fuctie de doua situatii, daca au existat sau nu victime.

În situatia existentei unor victime umane, soferul nu are voie sa paraseasca locul accidentului, este obligat sa sune la 112 si nu are voie sa mute masina din locul impactului. De asemenea, este evident si ca soferul nu are voie sa stearga urme de frana sau sa ridice cioburile rezultate.

În cazul accidentelor care au produs doar avarii materiale, soferul este obligat sa scoata masina in afara partii carosabile.

În cazul accidentelor usoare, fara victime, soferii pot incheia o constatare amiabila de accident sau daca nu vor face asta, trebuie sa mearga la unitatea de politie competenta in cel mult 24 de ore pentru a declara accidentul.

Chiar daca nu va conduce, inainte ca soferul sa se prezinte la politie pentru a declara accidentul, acestuia ii este interzis sa consume bauturi alcoolice. Asta pentru c? va fi testat cu aparatul etilotest iar daca se va constata prezenta alcoolului in aerul respirat, Iacestuia i se va retine permisul ca atunci cand ar fi condus.