Programati un apel confidential la 0768672660

Cui putem vinde terenurile agricole?

10-12-2020

Dupa doi ani de cand a circulat prin Parlament, legea 17/2014, a vanzarii si cumpararii de terenuri agricole a fost modificata.

Cu scopul declarat de a reduce exploatarea terenurilor agricole in scop speculativ, proiectul de modificare a reglementarilor de vanzare cumparare de terenuri agricole face ca investitorilor straini sa le fie aproape imposibil sa mai cumpere teren extravilan.


Acest proiect instituie pe langa cele patru categorii de preemptori pe care legea ii prevede deja (coproprietarii, arendasii, vecinii, Agentia Domeniilor Statului, in aceasta ordine), alte sapte categorii de preemptori:

- Proprietarii investitiilor agricole situate pe teren;

- Arendasii terenurilor vecine;

- Tinerii fermieri;

- Unitatile de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii;

- Institutiile de invatamant cu profil agricol

- Persoanele fizice cu domiciliul sau resedinta in localitatea unde este situate terenul sau in localitatile invecinate.

Contacteaza-ne
Trimite

Practic, proprietarului de teren extravilan ii va fi imposibil sa vanda terenul fara ca mai intai toti cei mentionati mai sus sa refuze “oferta”.

Preemptorul este acea persoana care va fi preferata la cumpararea unui bun daca acel bun se vinde. Atlfel spus, pentru a putea vinde un teren extravilan conform noilor modificari, toti cei amintiti mai sus au prioritate in ordinea descrisa la a-l cumpara.

Legiutorul a extins lista celor care au dreptul sa cumpere cu prioritate terenul, de la cei care il exploateaza pana la persoanele fizice care au domiciliul in localitatile invecinate. 

Aceste noi modificari au fost criticate deoarce ar institui obligatia romanilor detinatori de terenuri  de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, mai exact celor care au societati de exploatatie agricola in zona respectiva.

O alta ingrijorare legata de aceasta lege este ca o data cu afectarea liberei circulatii a terenurilor va fi afectata si valoarea terenurilor pe piata. 

Mai precis, se ridica intrebarea daca acesta lege profita in vreun fel proprietarilor de terenuri agricole sau doar da cale libera marilor baroni cu afaceri in agricultura sa cumpere ieftin terenurile pe care le exploateaza.