Dreptul penal - definitie si notiuni generale
Dreptul penal este una dintre marile ramuri de drept, fiind alcatuit din acele norme care sanctioneaza conduitele neconforme si incompatibile cu valorile si relatiile sociale, astfel cum sunt acestea prevazute si protejate de lege.
Daca vrei sa afli mai multe despre obiectul si notiunile generale de drept penal, Iordan Cabinet de avocat ti-a pregatit un rezumate cu informatiile principale.
Cuprins
- Ce este dreptul penal si cu ce se ocupa?
- Cele mai importante notiuni generale din dreptul penal
- Clasificarea infractiunilor in dreptul penal
- Vinovatia in dreptul penal
- Ce este dreptul procesual penal si care este legatura cu dreptul penal?
1.Ce este dreptul penal si cu ce se ocupa
Nu exista o definitie unanim acceptata a dreptului penal, insa toate cele promovate retin trasaturile specifice acestei ramuri de drept in ceea ce priveste obiectul si scopul.
Astfel, dreptul penal poate fi definit ca fiind “sistemul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin interzicerea ca infractiuni, sub sancitiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pentru valorile sociale, in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepselor celor care le savarsec.” (Costica Bulai, Bogdan Nicolae Bulai, Manual de drept penal, Partea generala, Editura Universul Jurdici, Bucuresti 2007, p.2).
Asadar, dreptul penal are ca scop apararea valorilor sociale esentiale impotriva infractiunilor.
2.Cele mai importante notiuni generale din dreptul penal
Dreptul penal lucreaza cu o varietate larga de notiuni. Printre cele mai importante sunt, insa, cea de infractiune si de vinovatie, stand la temelia acestei ramuri de drept.
2.1 Clasificarea infractiunilor in dreptul penal
Infractiunea este unul dintre elementele cele mai importante ale dreptului penal. Conform art. 15 din Codul penal, infractiunea este fapta prevazuta de legea penala, savarsita cu vinovatie, nejustificata si imputabila presoanei care a savarsit-o.
Caracterele infractiunii care reies din cele de mai sus prezinta importanta multipla, dat fiind ca:
- in functie de acestea se pot diferentia faptele penale de cele extra penale;- in functie de regasirea tuturor trasaturilor, o fapta este sau nu considerata infractiune, deci va atrage sau nu raspunderea penala.
Conform Codului penal, Partea speciala, infractiunile se clasifica in mai multe categorii dupa cum urmeaza:
- infractiuni contra patrimoniului;
- infractiuni privind autoritatea si frontiera de stat;
- infractiuni contra infaptuirii justitiei;
- infractiuni de coruptie si de serviciu;
- infractiuni de fals;
- infractiuni contra sigurantei publice;
- infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala;
- infractiuni electorale;
- infractiuni contra securitatii nationale;
- infractiuni contra capacitatii de lupta a fortelor armate;
- infractiuni de genocid contra umanitatii si de razboi.
Vinovatia este importanta, deoarece fapta constituie infractiune numai daca a fost savarsita cu forma de vinovatie prevazuta de legea penala.
Conform art. 16 din Codul Penal, vinovatia exista atunci cand fapta este comisa cu intentie, din culpa sau cu intentie depasita.
Astfel, formele vinovatiei sunt:
- intentia directa - cand faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte;- intentia indirecta - cand faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si, desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui;
- culpa cu prevedere - cand faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia sa-l prevada (conducatorul auto nu reduce viteza in preajma unui grup de persoane si produce un accident. Acesta prevede posibilitatea unui accident, dar nu accepta rezultatul si considera neintemeiat ca nu se va produce).;
- culpa simpla sau fara prevedere - cand faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada (un pieton traverseaza printr-un loc nemarcat fiind lovit de o masina).
Intentia depasita exista atunci cand fapta constand intr-o actiune sau inactiune intentionata produce un rezultat mai grav, care se datoreaza culpei faptuitorului. Spre exemplu, o persoana doreste sa loveasca o alta persoana, insa loviturile ii provoaca acesteia decesul. Faptuitorul a urmarit ca rezultat doar lovirea persoanei, nu si uciderea acesteia.
3.Ce este dreptul procesual penal si care este legatura cu dreptul penal?
In cadrul sistemului unitar de drept, ramura penala are stranse legaturi cu celelalte ramuri de drept, cea mai puternica fiind, insa, cu dreptul procesual penal.
Dreptul penal substantial nu este de aplicabilitate imediata. Acesta poate fi realizat doar prin normele de procedura penala, care, la randul ei, nu ar fi aplicabila in lipsa dreptului penal. Asadar, intre cele doua ramuri de drept se creeaza o legatura interdependenta.
Prin prevederile penale se stabilesc faptele care constituie infractiuni, pedepsele si raspunderea penala a faptuitorilor, iar prin cele de procedura penala se stabileste modalitatea de tragere la raspundere a vinovatilor.
In concluzie, dreptul penal este ramura de drept care se ocupa si are ca scop apararea relatiilor sociale, atingandu-si obiectivul prin stabilirea de pedepse, dar si prin tragerea la raspundere a celor care incalca aceste norme.
Sursa foto: Unsplash.com