Partaj divort – Cum iti imparti bunurile comune in caz de despartire?
Cand se face partajul intre soti?
In primul rand trebuie sa stii ca partajul, adica impartirea bunurilor pe care le detii in comun cu sotul sau sotia, nu trebuie facut obligatoriu la momentul divortului, ci se poate efectua si la o data ulterioara, fara a avea vreun termen impus. De altfel, daca relatiile intre persoanele care divorteaza nu sunt compromise, se poate opta chiar pentru varianta de a nu realiza partajul deloc.
Asadar, conditia esentiala pentru a face partajul intre soti este sa existe bunuri comune ale acestora, dobandite in timpul perioadei petrecute impreuna. Altfel, nu se mai pune problema unei astfel de proceduri juridice.
Practic, daca la incheierea casatoriei ati optat pentru regimul separatiei de bunuri, nu veti avea nimic de impartit, deoarece tot ce a dobandit fiecare din acel moment este considerat proprietatea exclusiva a respectivului sot. Pe de alta parte, daca ati contribuit amandoi la dobandirea bunului, acesta devine proprietatea comuna a amandurora, dar in cote-parti, fie egale, fie diferite, in functie de marimea contributiei, astfel incat fiecare stie ce si cat i se cuvine.
Cum se face impartirea bunurilor dupa divort?
Legea aplicabila partajului dupa divort este Noul Cod Civil, unde se precizeaza ca bunurile comune ale sotilor se impart, in totalitate sau doar partial, prin act autentic incheiat in fata notarului, ori pe cale judecatoreasca. Astfel, daca partenerul de care ai ales sa te desparti nu este de acord sa iti cedeze in integralitate sau o parte dintr-un anumit bun, iti poti apara drepturile cu ajutorul unui avocat specializat in dreptul familiei, care va inainta instantei de judecata o cerere prin care solicita impartirea pe care tu o consideri corecta, motivand-o intr-un mod profesionist. In acest caz, judecatorul este cel care va decide in ce proportii se va face partajarea bunurilor intre soti, dar nu este exclusa posibilitatea ca cei doi fosti parteneri de viata sa ajunga pana la urma la o intelegere amiabila.
Exista anumite bunuri, care, desi sunt dobandite in timpul casatoriei, sunt considerate personale, nu comune, ceea ce inseamna ca nu vor fi impartite intre soti. Asadar, iata cateva dintre cele care nu fac obiectul partajului dupa divort:
- bunuri primite doar de unul dintre soti ca mostenire sau donatie;
- bunuri de uz personal;
- bunuri folosite de unul dintre soti pentru exercitarea profesiei;
- drepturi de proprietate intelectuala;
- sume de bani obtinute, de exemplu, din inchirierea unui bun propriu, cum este chiria pentru un apartament.
Daca un bun nu poate fi partajat in natura, adica atribuit asa cum este unuia dintre soti, cel care il pastreaza va trebui sa plateasca o compensatie in bani care sa acopere partea celuilalt.
Unde se face partajul dupa divort?
Pentru cazurile in care sotii se inteleg asupra bunurilor pe care le va lua fiecare, partajul se poate face la un notariat, specificandu-se in actul notarial cotele care vor reveni fiecaruia, fie 50-50, fie alte valori.
In situatiile mai complicate, cand nu exista un consens asupra modului de impartire a bunurilor intre soti, se ajunge in fata instantei, iar in functie de dovezile prezentate de fiecare parte, judecatorul va lua o hotarare cu privire la partea care se cuvine fiecaruia din intreaga avere comuna.
In concluzie, nu trebuie sa te grabesti sa faci partajul imediat dupa divort sau chiar cu acea ocazie, deoarece legea aplicabila nu te obliga la o astfel de actiune. De asemenea, calea de urmat, adica la notar sau la judecator, trebuie aleasa in functie de pretentiile pe care le ai si de calitatea relatiei cu sotul sau sotia.
Sursa foto: pexels.com