Programati un apel confidential la 0768672660

Pot agentiile de turism sa va retina banii daca anulati vacanta?

10-12-2020

Din cauza situatiei pandemice, multi romani aleg sa anuleze vacantele pe care le-au programat chiar si cu un an inainte. Anularea vacantei nu se incheie intotdeauna amical intre agentie si turist, mai ales atunci cand a fost platita deja vacanta.

Legea care guverneaza raporturile dintre calator si agentiile de turism este Ordonanta 2/2018, care se aplica pachetelor oferite spre vanzare sau vandute calatorilor de catre comercianti si serviciilor de calatorie asociate facilitate calatorilor de catre comercianti.

Primul aspect de retinut este ca turistul poate inceta contractul privind pachetul de servicii de calatorie oricand doreste. In urma acestei decizii, agentia poate pretinde penalitati doar in anumite conditii.


Contacteaza-ne
Trimite

O prima condiiie impusa de lege este ca acea penalitate sa fi fost comunciata calatorului inainte de semnarea contractului. 

Desi contractul poate avea o clauza in care este trecuta o penalitate fata de incetarea serviciilor de calatorie aceasta nu poate fi retinuta daca in prealabil calatorul nu a fost informat,  in scris.

Lucrurile devin si mai clare atunci când agentia omite sa trimita contractul, acesta fiind comunicat abia dupa ce calatorul anunta agentia de intentia de incetare a contractului.

În concluzie, daca agentia nu v-a comunicat in scris, inainte de semnarea sau acceptarea contractului, reguli privind perceperea unei penalitati in cazul incetarii serviciilor, aveti dreptul de a primi toti banii pe care i-ati platit pentru calatorie, indiferent de momentul în care va decideti sa renuntati. 

O alta situatie, tot mai de actualitate, in care agentia nu poate sa va perceapa nicio suma din cele platite este atunci cand, din cauza unor circumstante inevitabile si extraordinare, care se produc la locul de destinatie sau in vecinatatea imediata este afectata in mod semnificativ executarea pachetului turistic.

Punctul meu de vedere este ca atat timp cat excursia se poate executa, chiar si in conditii mai incomode, de exemplu un numar foarte mare de cazuri covid sau inchiderea localurilor la anumita ora, nu putem vorbi despre circumstante inevitabile si extraordinare. În schimb, daca luam situatia actuala din Ungaria care interzice orice deplasare in interiorul tarii in scop turistic, atunci nu se poate avea in vedere perceperea unei penalitati pentru incheierea contractului.

O alta conditie asupra penalitatilor este proportionalitatea acestora. Marimea penalitatii trebuie sa fie raportata la momentul încetarii contractului si la economiile de costuri generate de o executare alternativa. Atentie! La cererea calatorului, agentia de turism organizatoare trebuie sa prezinte o justificare pentru cuantumul penalitatilor.

Pe lânga aceste aspecte speciale care prevad raporturile dintre turisti si agentii, regulile generale si speciale ale contractelor prevazute de Codul civil se aplica de asemenea.

Cabinetul Ciprian Iordan va doreste sa calatoriti informati si in siguranta si va sta la dispozitie pentru orice problema intampinati.