Programati un apel confidential la 0768672660

Stabilirea paternitatii in afara casatoriei

28-12-2020

Cazurile in care se nasc copii din relatii pasagere sau a uneia neoficializate sunt din ce in ce mai intalnite in randul concubinajelor.


Clasa sociala, varsta frageda, instabilitatea financiara sunt doar cateva dintre motivele nerecunoasterii paternitatii.


Filiatia (relatia biologica sau de adoptie intre un copil si parintii sai) fata de mama se dovedeste usor, in schimb, cand vine vorba despre filiatia fata de tata lucrurile devin mai complicate desi legal procedurile sunt similare.


Recunoasterea copilului de catre tata se poate face prin declaratie la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data (recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament).


Conform art. 425 alin. (1) Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.”.


Ce se întâmpla daca tatal nu recunoaste copilul?

Copilul va purta numele de familie al mamei.


Daca tatal din afara casatoriei nu il recunoaste pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotarare judecatoreasca.


In cazul dat se vor lua probe pentru a dovedi filiatia : martori, inscrisuri, teste serologice (grupe de sange) genetice (ADN-amprenta genetica).

Contacteaza-ne
Trimite

Testul ADN de paternitate este cea mai avansata si precisa metoda disponibila pentru rezolvarea problemelor de ascendenta pe motive medicale, legale sau chiar si personale. Pentru realizarea testului este necesara prezenta mamei, copilului si al prezumtivul tata. 

Dreptul la actiunea in stabilirea paternitatii nu se prescrie in timpul vietii copilului.

Pentru admiterea actiunii in stabilirea paternitatii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul. Dovada paternitatii se face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii. 

 

Tatal poate fi actionat in instanta ?

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti in acest sens este sa actionati in instanta si sa depuneti dovezile de care dispuneti in acel moment. Puteti solicita ajutor de specialitate pentru a redacta cererea de chemare in judecata. 

Cererea va trebui sa contina elementele obligatorii prevazute de codul de procedura civila.

In desfasurarea procesului, copilul si tatal vor trebui sa faca testele medicale. Daca paternitatea este stabilita, tatal are dreptul sa intenteze proces de custodie sau sa primeasca drepturi de vizita. 


Acest articol are valoare orientativa si nu reprezinta o consulatie juridica.